Možnosti vytápění

Dnešní doba nabízí nejrůznější moderní technologie vytápění. Volba zdroje tepla by měla zohledňovat to, co je v dané lokalitě k dispozici, ale také preference a možnosti obyvatel domu. Jaké jsou možnosti vytápění a co je vhodné pro pasivní nebo energeticky náročný dům?


Možnosti vytápění

Možnosti vytápění Čím doma topit? Zimní období s sebou vždy přináší určité znovuoživení diskuze o problematice vytápění obytných prostor, jednak ve smyslu ekonomickém - předmětem zájmu se stává, jak utratit za vytápění co nejméně, ale přirozeně také ekologickém, kdy se posuzují dopady vytápění na životní prostředí, zejména na stav ovzduší. Ještě než se rozhodneme pro konkrétní typ vytápění rodinného domu nebo bytu, je třeba si ujasnit, jaké jsou vlastně možnosti.


Existují takzvané klasické zdroje tepla a alternativní neboli obnovitelné zdroje. Technologie podlahového vytápění s fólií HeatDecor pod dlažbou, kamennou podlahou nebo dřevěnými parketami je realizovaná pomocí zalití fólie do anhydritového samonivelačního potěru. Najdříve se nainstalují topné fólie HeatDecor a po následné kontrole systému se zalijí do anhydritu. Na takto připravený povrch je možné použít všechny typy podlahových krytin.


Možnosti vytápění

Stejně dobře lze ovšem teplo domova chápat i doslova, protože dobře je nám tam, kde je teplo. Každý zdroj vytápění má své výhody i nevýhody, ať už z hlediska komfortu obsluhy nebo ekonomiky provozu, a proto při volbě primárního zdroje vytápění musíme vzít v úvahu nejen cenu a perspektivu paliva, ale je potřeba přemýšlet i nad tím, jak energeticky úsporný dům vlastníme. Hodí se pro vás podlahové vytápění , infrapanely, automatický kotel nebo tepelné čerpadlo? Podívejte se, jaké jsou možnosti moderního a úsporného vytápění ! Stavíte nebo rekonstruujete dům? Hledáte úsporné a moderní vytápění ? Jedna z nejžhavějších otázek týkajících se stavby rodinného domu je otázka volby topení.


Kromě burcujících novinových titulků týkajících se neustálých změn v cenách energií k tomu přispívá také čím dál větší nabídka technologií pro vytápění rodinných domů. Přesto je možné dobrat se uspokojivého. Vytápění uhlím se může velkou měrou podílet na znečištění ovzduší. Problematickou kombinací bývá zejména starý kotel se špatnými parametry spalování a nízkou účinností s použitím málo kvalitního uhlí.


Při tomto způsobu vytápění může vznikat velké množství zdraví škodlivých látek, ať už jde o oxidy. Se svými experty ví, jak efektivně topit v domech a bytech. Nepoznáte omezení jednoho výrobce, jelikož spolupracuje napříč nejlepšími značkami na českém trhu. Jednoduše zpřehlední vše podstatné a najde nejlepší vytápění právě pro váš domov.


A zároveň téměř u konce. Vhodně navržené a správně zregulované vytápění je cestou, jak výrazně ušetřit náklady za energie. Současně je důležité zamezit tepelným ztrátám. To znamená zateplit fasádu, střechu a podlahy, pořídit si kvalitní okna a dbát na pečlivé provedení detailů na obvodovém zdivu. Bez tepla bychom však bohužel doma nejspíše dlouho nevydrželi.


Možnosti vytápění

Existují ale možnosti , jak na vytápění ušetřit nemalé peníze. Třeba vybrat úsporné systémy vytápění. V zásadě je mi nejbližší vytápění dřevem - jeho tepelné vlnění je příjemné, zdravé, při správném spalování vznikají emise podobné jako při přirozených lesních požárech, se kterýma si Země poradí. Dřevo také patří k nejlevnějším druhům paliv. Vytápění podlahou ocení i rodiny s malými dětmi, protože si jejich ratolesti budou moci v klidu hrát na podlaze místnosti, aniž by jim hrozilo nebezpečí nachlazení.


Výho které skýtá podlahové topení, je ovšem ještě celá řada a budeme se jim věnovat v navazujících článcích. Nejrozšířenějšími variantami jsou však v ČR nadále kotle na tuhá paliva, plynové kotle, elektrokotle, splyňovací kotle na biomasu nebo tepelná čerpadla. Ale společně s tím, jak rostou ceny obou zmiňovaných energií, roste obliba nových ekonomických alternativ vytápění stavby a zároveň se je tu cítit jakýsi návrat ke starým topným zdrojům.


Při stavbě rodinného domu je nezbytné ekonomicky plánovat systém vytápění již od samého počátku projektu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zapojení bojleru schéma

Plynový kotel baxi návod

Plynové kotle immergas recenze