Umístění expanzní nádoby

Problematika umístění oběhového čerpadla ve vztahu k místu napojení expanzní nádoby je velmi stará. Diskutuje se o ní mezi topenáři prakticky od začátku používání oběhových čerpadel v otopných systémech. Při projektování se ale, především při malých rekonstrukcích (plynofikacích), které se většinou. Tlakové expanzní nádoby slouží pro vyrovnávání změn objemu kapaliny způsobených změnami její teploty a udržení přetlaku v soustavě v předepsaném rozmezí.


Expanzní nádoba zachycuje změny objemu vody v soustavě způsobené změnou. Proto se muselo s tímto v umístění , t. UMÍSTĚNÍ EXPANZNÍ NÁDOBY A ČERPADLA V OTOPNÉ SOUSTAVĚ. Zalezi na tom, jakou expanzni nadobu chcete pouzit. Otevrena ezpanzni nadoba by musela byt min 2m nad nejvyssim radiatorem.


Mate-li uzavreny okruh, muze byt uzavrena expanzni nadoba i pod urovni kotke, ale tlak v expanzni nadobe se musi v tom pripade nastavit o neco vetsi, nez kdyby byla expanznbi nadoba u kotle, Mel by byt zachovan vyrobcem predepsany tlak v kotli, takze pokud bude expanzka. Navíc hromadným použitím čerpadel s řízením otáček není vždy potřeba expanzní nádoby instalovat a jejich význam v současnosti pro toto použití klesá. Musí mít pojistný ventil, neboť pokud by selhala funkce expanzní nádoby , mohlo by dojít ke zničení takové otopné soustavy nadměrným tlakem.


Umístění expanzní nádoby může být na vratném potrubí nebo v kotli. Místo se obvykle volí tak, aby membrána, která je v expanzní nádobě, nebyla být vystavena teplotě vyšší. Vzájemná poloha tlakové expanzní nádoby a oběhového čerpadla u malých otopných soustav je častá chyba řady projektů. Nejčastější aplikací pro uzavřené expanzní nádoby jsou topné soustavy. Velmi důležitý je jejich správný návrh a umístění v topném systému.


Firma Reflex nabízí ve svém výrobním programu nejen široké spektrum typů a velikostí, ale věnuje se také odborné podpoře pro projektanty. Při ohřevu bojléru se voda rozpýná a odkapává pojistným ventilem do odpadu. Aby mi voda z pojistného ventilu při ohřevu neodkapávala, tak jsem namontoval za pojistný ventil směrem k bojléru expanzní nádobu s tím, že mi již voda při ohřevu nebude z pojistného ventilu odkapávat, ale odkapává dále. Uzavřená expanzní nádoba. Pro výpočet optimální velikosti uzavřené tlakové expanzní nádoby je nutné pamatovat i na vliv hydrostatického tlaku při jejím umístění s ohledem na bod připojení k otopné soustavě.


Umístění expanzní nádoby

Nevíme si ale rady, jak velkou (objemově) zvolit tlakovou expanzní nádobu. Potřeboval bych poradit ohledně umístění expanzní nádoby u krbových kamen s výměníkem. Toto místo je vzdálené od kotle asi 10m (délka potrubí). Chtěl bych se zeptat, zda musí být tlakový spínač poblíž expanzní nádoby , nebo zda by mohly být na potrubí 6m od sebe. Jsou všechny konstruovány tak, že kapalina je ve styku pouze s pryžovou vložkou, nebo u topných je voda v kontaktu s kovovou nádrží?


Ve studeném stavu je skoro celý objem expanzní nádoby vyplněn plynem. Při růstu teploty v soustavě se zvětšuje objem a tlak kapaliny, ta vstupuje do expanzní nádoby a stlačuje plyn na její druhé straně. Při poklesu teploty je kapalina vytlačována plynem z expanzní nádoby zpět. Tlak vzduchu i vody je vždy stejný při jeho měření tlakoměrem ve stejném místě umístění tlakoměru.


Tlakoměr na expanzomatu bude vždy signalizoval vyšší tlak (avšak stejný tlak vzduchu i vody) oproti tlakoměru umístěného výše na potrubí , který bude signalizovat nižší tlak a také stejný tlak vody i vzduchu v místě tlakoměru. V současné době se vyrábí expanzní nádoby uzavřené a opatřené ventilem, který zajišťuje bezpečný chod a správný tlak. Vnitřní prostor je oddělený membránou na dvě části – jednu s plynem a druhou s vodou.


Výběr a umístění expanzní nádoby pro rodinný dům. Jak jistě všichni ví, voda je nestlačitelná. V naší nabídce najdete expanzní nádoby topenářské a vodárenské předního výrobce Reflex. Bezdrátový modul pokojovému termostatu. Membránové expanzní nádoby pro topné, chladicí a solární soustavy.


Umístění expanzní nádoby

Tlakové membránové expanzní nádoby reflex slouží k vyrovnávání objemových změn kapaliny vlivem změn teploty v topných a chladicích soustavách. Jsou nejjednodušším řešením expanze kapalin, funkčně spolehlivé, s nimi je soustava uzavřená. Mám dotaz, vím že se tu tato otázka asi řešila ale vzhledem k tomu že jsem laik, a tohle je má první zima v novém domě tak s topením nemám zkušenosti, na fotkách je moje expanzní nádoba u topení , budík, jsem pomocí dopouštění vody natlakoval na tech nějakých kpa které jsou předepsané pro mou výšku topení v domě, ale divné mi je že budík sice.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zapojení bojleru schéma

Plynový kotel baxi návod

Plynové kotle immergas recenze