Norské dřevo

Velmi čtivá knížka, ve které je čtenář každou chvíli v kontaktu se smrtí. Nabízí nám pohled do životů těch „uzavřenějších z naší společnosti a jejich vztahů. Název románu pochází z písničky Norwegian Wood od skupiny Beatles. Příběh je vyprávěn v retrospektivě. Tóru Watanabe se ohlíží na dobu, kdy mu bylo dvacet a kdy se začínal.


Norské dřevo

Ve filmu to není vysvětleno, píseň „ Norské dřevo“ je však oblíbenou skladbou Naoko, která Reiko za její zahrání platí. Citát z knihy: Reiko přinesla z kuchyně pokladničku ve tvaru kývací kočky a Naoko do ní vhodila stojenovou minci vytaženou z peněženky. Tento román zajistil autorovi takovou popularitu, že před ní prchá do Spojených států, kde působí na Princeton Univerzity. This stunning and elegiac novel by the author of the international.


Vůbec nepochybuji o tom, že musel při svém vydání způsobit naprostou bombu, já však začínám mít trošku pocit, že Murakamiho knihy jsou vlastně stále. Rodiče Haruki Murakami byli učiteli Japonské literatury, přičemž jeho otec byl synem buddhistického mnicha a matka dcera obchodníka z Ósaky. Sám Haruki Murakami strávil. V románu nejvýznamnějšího japonského spisovatele současnosti se skrývá fantastický, romantický i tragický milostný příběh.


Norské dřevo

Musím říci, že to byla zajímavá zkušenost, protože je znát, že je autorem někdo z absolutně jiného kulturního prostředí. Někomu může kniha připadat trochu nudná, ale já mám ráda hloubavější a pomalejší knihy, které stojí. Jeho název je zvolen podle známé písně Beatles, oblíbené skladby jedné z ústředních postav dívky Naoko. Norské dřevo je jedna z prvních knih věhlasného japonského autora Haruki Murakamiho.


Vliv a konzum západní kultury se na nás tlačí ze všech stran, proto bylo pro mne příjemným, exotickým zpestřením zažít příběh z pera japonského spisovatele, z japonského prostředí minulého století. Osudový příběh se tak scvrkl na prosté romantické drama. Haruki Murakami se zde drží trochu více při zemi a nejsou tu snové podivnosti bez hlavy a paty jako v mnoha jeho jiných knihách. Je to zkrátka takový lehce melancholický příběh ze života, který sleduje osud jednoho.


Nakupujte knihy online vo vašom obľúbenom kníhkupectve Martinus! Film je mnohem přímočařejší. Nevím, jestli je to dobře nebo špatně, ale diváka nenechá na.


Nenechaj ho čakať dlho. Kizuki se zabil a má to vyřešené, ale jeho přátelé se životem plouží jako přízraky. Spisovatel dlouho vzdoroval snahám o jeho zfilmování. Zfilmovat příběh umotaný z tak melancholicky jemného přediva, psaný tak geniálně úsporným a přesným jazykem. Obyčejný příběh napsaný neobyčejným stylem.


Knihu provází zádumčivá atmosféra, pokud byste čekali od knihy seznámení s Japonskou kulturou, tak od toho tu jsou jiné příběhy. My musíme vytvořit něco nového. Jsme současní spisovatelé a zkoušíme prolomit izolaci, abychom mohli promlouvat ke zbytku světa našimi vlastními. Ukázka z knihy Murakami, Haruki - Norské dřevo.


Je mi sedmatřicet let a sedím na sedadle v Boeingu 747. Obří letadlo klesá vysokou vrstvou mraků níž a níž, brzy už přistaneme na hamburském letišti. Interpreti sú traja: Filip Čapka, Klára Issová a Jana Stryková.


Norské dřevo

Začnem od konca - Janu Strykovú som doteraz vôbec neregistrovala, jej interpretácia ma bavila, nijak nerušila a vždy zapadla do deja, ako mala.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zapojení bojleru schéma

Pelety polsko

Plynový kotel baxi návod